Geschiedenis

Het vinzwemmen is een zwemsport die is ontstaan in het voormalig Oostblok. Bij de marine waren mijnenleggers die gebruik maakte van lagere en grotere zwemvliezen als normaal gebruikelijk was zodat ze makkelijker naar beneden konden komen om de mijnen te leggen. Eerst waren ze van rubber en later werden van fiberglas gemaakt, hierdoor konden ze gemakkelijker naar beneden. Er is bedacht om die twee vinnen aan elkaar te maken en zo is de monovin geboren. De verschillende kazernes deden wedstrijden met elkaar, hierdoor ontstond er een competitie en werd het langzamerhand steeds meer bekent buiten de militaire wereld.

Tegenwoordig is er een Nederlandse competitie die bestaat uit 6 wedstrijden en een NK, daarnaast zijn er in het buitenland ook wedstrijden waar wij als Nederlandse zwemmers kunnen aansluiten. Soms is het nodig om een limiet te zwemmen voor een afstand om mee te mogen doen. Voor meer informatie kijk op vinzwemmen.nl 

Naast het binnenwater wordt er ook veel in het buitenwater aan vinzwemmen gedaan.

Inmiddels wordt er in ruim 50 landen in de wereld aan vinzwemmen gedaan. Het populairst is het in China en Rusland, Indonesië .


Geleend van Wikipedia & vinzwemmen.nl